Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.02.24

Az otthoni netezés veszélyesebb az iskolainál!

Kép

 

A Harris Interactive egy olyan felmérést készített, amely elsősorban a fiatalok internetezési szokásait, illetve a böngészés során felmerülő kockázatokat vizsgálta. A felmérés érdekes eredménnyel zárult, ugyanis kiderült, hogy a gyerekek leginkább az otthoni internetezés során vannak kitéve az Internet által jelentett fenyegetettségeknek. Az esetek nagyobb százalékéban az iskolai internetezési szabályok sokkal szigorúbbak, mint amelyekkel a diákok otthonaikban találkoznak.

A Harris Interactive a felmérését több mint ezerötszáz 8-18 év közötti tanuló megkérdezésével végezte el. A cég által közzétett információk szerint a gyerekek nagyobb veszélynek vannak kitéve akkor, amikor otthon interneteznek. Ezzel szemben az iskolai böngészés biztonságosabb. Ennek legfőbb oka, hogy az iskolai számítógép használat sokkal szigorúbban szabályozott, így
a tanulók leginkább otthon tudnak kártékony weboldalakhoz hozzáférni.

A fiatalokat veszélyeztető fenyegetettségek több tényezőből tevődnek össze. A legkockázatosabb tevékenységek közé tartozik a kártékony weboldalak böngészése, a különböző szoftverek illetve zenék illegális letöltése, a személyes adatok ismeretlenekkel való megosztása, valamint az idegenekkel való chatelés. Az otthoni internetezést az is veszélyesebbé teheti, hogy a gyerekek sokszor egyedül böngészik a Világhálózatot, így az otthoni számítógépeikkel sokkal bátrabban kalandozhatnak az Interneten.

Jó hír azonban, hogy a szülők egyre inkább igyekeznek odafigyelni a gyermekeik internetezési szokásaira. A felmérésben résztvevő fiatalok többsége úgy nyilatkozott, hogy a szülei felhívták a figyelmét az internetes veszélyekre, és elmondták neki, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyeket nem csinálhatnak a böngészés során.